Forum Futrzaki Strona Główna Futrzaki
Nie w moim imieniu....
Futrzaki
FAQFAQ  SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ProfilProfil  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  GalerieGalerie  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości  ZalogujZaloguj 

Żywienie koni

 
Odpowiedz do tematu    Forum Futrzaki Strona Główna -> O koniach ogólnie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
PaulinAEmiliA
Administrator



Dołączył: 29 Mar 2007
Posty: 50
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Post Wysłany: Czw 10:43, 29 Mar 2007    Temat postu: Żywienie koni

ŻYWIENIE KONI
2.1 Podstawowe informacje o żywieniu koni

Żywienie koni jest bardzo ważnym elementem pracy hodowlanej. Niedożywienie powoduje zmniejszenie wartości użytkowej koni, a więc i słabe wyniki sportowe. Niedożywione klacze dają słabe potomstwo, a ogiery są złymi rozpłodnikami. Również przekarmienie ma ujemne skutki, zwłaszcza dla koni po urazach kończyn, gdzie każdy dodatkowy kilogram jest silnie odczuwany przez nogi. Bez względu na sposób użytkowania koni można dopatrzeć się pewnych ogólnych zasad, których lepiej się trzymać. Można w ten sposób uniknąć wielu nieprzyjemnych sytuacji.
Pobieranie pokarmu
Pasza pobierana jest przez konia za pomocą warg. Pokarm jest rozcierany przez doskonale do tego celu przystosowane zęby, a następnie dokładnie żuty. Jeśli pokarm jest suchy, przeżuwanie trwa dłużej. Proces ten jest wspomagany przez ślinę wydzielaną przez gruczoły przyuszniczne.
Żołądek
Żołądek jest jednokomorowy. Jego budowa nie pozwala na cofanie się pokarmu do przełyku. Należy więc wystrzegać się podawania paszy, których koń nie może przetrawić. U ludzi takie eksperymenty kończą się wymiotami. U koni może być konieczna interwencja lekarza weterynarii.
Pojemność żołądka wacha się od kilku do kilkunastu litrów. Biorąc pod uwagę wielkość konia, jest to niedużo. Trzeba więc pamiętać, że nie należy konia karmić obficie na raz.
Czas trawienia pokarmu w całym przewodzie pokarmowym jest zależny od rodzaju pokarmu. Pierwsze porcje niestrawionych resztek pokarmu wydalane są od 1 do 1.5 doby1, a resztki na czwarty i piąty dzień od nakarmienia.
Zasady, których należy się trzymać
Nie należy podawać na raz zbyt dużej ilości paszy. Najlepiej jest podawać ją jak najczęściej, w małej ilości.
Najpierw należy konia napoić, potem podać paszę suchą.
Należy przestrzegać zasady regularnego karmienia o stałych godzinach.
Nie wolno gwałtownie przechodzić z jednej paszy na drugą.
Nie powinno się podawać paszy łatwo fermentującej ani pęczniejącej.

Pokarm i woda stanowią dwie najważniejsze rzeczy w życiu konia. Zwierzę pozbawione odpowiedniej ilości pożywienia i wody zacznie chudnąć, jego stan zdrowia pogorszy się i w stosunkowo krótkim czasie zdechnie. Zjawisko to można zaobserwować u dzikich koni i kuców zwłaszcza w okresie zimy lub warunkach suszy. Niestety, konie są czasem zaniedbywane przez właścicieli, którzy ignorują ich podstawowe potrzeby lub często nie troszczą się o nie wystarczająco dobrze.
Koń, który nie wykonuje żadnej pracy, nie potrzebuje takiej ilości pożywienia jak ten, który pracuje lub poddawany jest intensywnemu treningowi. Zbyt obfite karmienie może być równie szkodliwe jak niedożywienie. Przekarmione zwierzę łatwo rozpoznać, gdyż jego brzuch nienaturalnie wystaje po obu stronach, a mięśnie są zwiotczałe. Stan taki nie nastąpi, jeżeli koń otrzyma właściwe pożywienie i rozsądną porcję ruchu.
Zużycie Energii
Zużycie energii przez konia domowego, od którego wymaga się siły, szybkości i długotrwałej pracy w zaprzęgu lub pod siodłem, jest zróżnicowane. Jeśli nie zapewnimy koniowi wysokokalorycznego pożywienia, nieosiągalnego w warunkach naturalnych, może stracić kondycję. podawany pokarm musi być zbilansowany pod względem energetycznym, zawierać pozostałe składniki odżywcze, witaminy i dodatki mineralne niezbędne dla utrzymania konia w doskonałej kondycji.
Cele Prawidłowego Żywienia
1. Utrzymanie zdrowia konia na takim poziomie, który zapewnia odporność na choroby lub łagodzi ich przebieg tak, iż szybko następuje wyzdrowienie. 2. Uzyskanie, także z pomocą odpowiedniego treningu i pielęgnacji, sprawności fizycznej, umożliwiającej wykonywanie pracy. 3. Unikanie jakiegokolwiek stresu żywieniowego. Pasza zbyt kaloryczna lub o zbyt wysokiej zawartości białka może spowodować stres i wynikające z niego konsekwencje dla konia Zasady Żywienia 1. Ilość energii przyjmowanej z pokarmem musi równoważyć jej straty. Nadmiar podawanego pożywienia obciąża układ trawienny i krążenia, obniżając ich sprawność. Niedobory składników pokarmowych prowadzą do utraty kondycji. 2. Paszę podawać trzeba często i w małych dawkach- największa jednorazowa dawka paszy treściwej nie powinna przekraczać 2 kg. (jest to jednak tylko uogólnienie dlatego że patrząc na tabelę żywieniową ciężko nie przekroczyć dawki 2 kg. gdy koń ma 180 cm i wykonuje ciężką pracę Smile) 3. Po nakarmieniu należy zapewnić godzinną przerwę na trawienie, zanim koń przystąpi do pracy. 4. Powinny być zachowane proporcje pomiędzy paszami o wysokiej wartości odżywczej, a paszą objętościową, którą zazwyczaj jest siano. Powinno ono stanowić od 50% do 75% dawki pokarmowej- wtedy układ trawienny funkcjonuje najlepiej. 5. Koń musi mieć zawsze dostęp do wody, niezbędnej dla prawidłowego przebiegu procesu trawienia.

Tabela Żywieniowa
Prawidłowe żywienie konia opiera się na kilku podstawowych zasadach. Stosunek paszy objętościowej do treściwej zależy od rodzaju pracy wykonywanej przez konia i powinien być następujący (pasza objętościowa-siano: pasza treściwa)
lekka praca=2:1 średnio ciężka=1:1 ciężka=1:2

Ilość Skarmianej Paszy
Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe to cecha indywidualna.
Przybliżone dawki, w zależności od wzrostu konia, to:

Wzrost (cm) poniżej 120 120-130 130-140 140-150 150-160 pow. 160
Dawka dzienna (kg) 6,3-7,2 7,2-8 9-10 10-11 11-12 12-12,5


2.2 Podstawowe Pasze i dodatki

Podstawowe Pasze Treściwe
Mieszanka Treściwa
Mieszanka treściwa składa się z owsa, jęczmienia i kukurydzy, w odpowiednich proporcjach, z dodatkiem innych składników
Owies
Główne źródło energii to owies, który zawiera tłuszcze, skrobię i do 11% białka.
Granulat
Pasze treściwe produkowane są często w formie granulatów. Zawartość białka bywa w nich różna, w zależności od produktu (są np. dla koni sportowych, dla źrebnych klaczy)
Płatki Kukurydziane
Zasobne w kalorie, ale zawierają niewiele białka i są dość ciężko strawne. Można je podawać z paszami z roślin strączkowych.
Jęczmień
Jęczmień jest bardziej energetyczną paszą niż owies, jest jednak o wiele twardszy. Parowany jęczmień ma znakomity wpływ na kondycję konia.
Siemię Lniane
Nasiona lnu zawierają dużo białka (26%) i wspaniale poprawiają kondycję. Siemię lniane należy zawsze podawać rozgotowane.

Pasze Objętościowe
Pasze objętościowe to: - siano
-można podawać mieszankę siana i słomy owsianej
- owoce i warzywa (są one urozmaiceniem dla konia, zawierają sporo wody, wartościowe związki mineralne i witaminy)
-sieczka (drobno pocięta słoma)
-słoma owsiana (konie bardzo ją lubią gdyż jest słodka)


DODATKI
Czosnek
Dowiedziono, że czosnek jest doskonałym naturalnym lekarstwem, nie mającym działania ubocznego. Jest dobrym dodatkiem do paszy.
Mączka Wapienna
Jakiekolwiek zaburzenia gospodarki wapniowo-fosforowej wymagają podawania mączki wapiennej w ilości ok. 57 g dziennie.
Dodatki Mineralne
Związki mineralne w miarę potrzeby podaje się dodatkowo. Zapewniają one prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Melasa
Melasa i jej pochodne dostarczają łatwo przyswajalnych kalorii.
Tran
Tran doskonale wpływa na kondycję i stan sierści.
Otręby Pszenne
Otręby to pozostałość ziaren pszenicy po uzyskaniu z nich mąki. Dzienna porcja wynosząca 0,9 kg. jest zupełnie wystarczająca.


2.3 Dzienny pożądek żywienia wg. T. Hawcrofta
Typ konia 8 rano 12 w południe 17 po południu
W okresie ciężkiej pracy
Koń wyścigowy, konie na długie dystanse, konie na krótkie dystanse (1/4 mili) 2kg owsa,
1kg kukurydzy,
500g owsianych plewów,
2kg siana:lucerna lub łąkowe 2kg owsa
Zielonka ze świeżo skoszonej trawy lub 10-minutowe skubanie 2kg owsa,
1kg kukurydzy,
500g plewów owsianych,
2kg lucerny lub łąkowego siana,
250g mąki sojowej,
500g otrębów,
40g wapnia,
120g witaminowo-mineralnych pigułek,
60g soli z elektrolitami
Przy ciężkiej pracy
Koń sportowy
Koń do polowania z gończym
Koń do gry w polo 2kg owsa,
500g plewów,
2kg siana: lucerna albo łąkowe 2kg owsa,
Zielonka ze świeżo skoszonej trawy lub 10-minutowe skubanie 2kg owsa,
500g plewów,
2kg siana: lucerna, owsiane, łąkowe,
250g mączki z fasoli sojowej,
500g otrębów,
40g pigułek witaminowo-mineralnych,
60g soli z elektrolitami
W okresie nieobciążenia pracą
Koń wyścigowy, koń na długie dystanse, koń sportowy 1kg owsa,
3kg siana: lucerna albo łąkowe,
500g owsianych plewów 1kg owsa,
2kg siana owsianego,
Zielonka ze świeżo skoszonej trawy lub 10-minutowe skubanie 1kg owsa,
3kg siana:lucerna lub łąkowe,
500g otrębów
Koń rekreacyjny 1kg owsa,
2kg siana: lucerna albo łąkowe 2kg siana owsianego,
wypasanie na pastwisku w ciągu dnia 1kg owsa,
2kg śruty,
500g plewów,
500g otrąb,
40g wapnia,
120g pigułek witaminowo-mineralnych,
60g soli zawierającej elektrolity


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Autor Wiadomość
PaulinAEmiliA
Administrator



Dołączył: 29 Mar 2007
Posty: 50
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Post Wysłany: Czw 10:45, 29 Mar 2007    Temat postu: Żywienie grup chodowlanych

Żywienie grup hodowlanych
Ogiery
W żywieniu ogierów potrzeby pokarmowe wynikają głównie z wykonywanej pracy reprodukcyjnej. W dopasowaniu pasz należy więc brać pod uwagę, czy zwierzę jest w sezonie kopulacyjnym czy pozakopulacyjnym. W pierwszym z nich energia powinna być dostarczona w ilości 6X większej niż w okresie spoczynku. Należy również zwiększyć ilość podawanego białka, witamin i soli mineralnych podając mączki zwierzęce, chude mleko, kurze jaja. Najlepszymi paszami będą tu: ziarna zbóż, otręby, nasiona roślin strączkowych, drożdże, kiełki słodowe, siano bardzo dobrej jakości, zielonki i okopowe.
Klacze źrebne i karmiące
Dla tej grupy zwierząt najlepsze jest przebywanie na pastwisku, pobieranie dużych ilości zielonek, a co za tym idzie zażywanie ruchu i słońca (wit. D), co wpływa zbawiennie na rozwój ciąży, poród, połóg, wychów źrebiąt. Oprócz tego należy podawać siano bardzo dobrej jakości, otręby pszenne, które działają mlekopędnie, mieszanki zbożowe, kiełki słodowe, siemię lniane, drożdże, śrutę sojową lub słonecznikową. U klaczy przed porodem zmniejszamy ilość zadawanych pasz treściwych. Klaczom karmiącym zaleca się je zwiększyć, dodając pasze wysokobiałkowe.
Młodzież
W początkowym okresie poprodowym źrebię należy bezwzględnie dopuścić do sutków klaczy, aby pobrało siarę. Jej znaczenie jest ogromne, ponieważ ma działanie rozwalniające i ułatwia wydalenie smółki, posiada duże ilości globulin, która dają źrebięciu długotrwałą odporność, zawiera duże ilości tłuszczów stanowiących źródło składników energetycznych, ma wiele składników mineralnych: Ca, Mg, K, Na, Cl. Po dwóch tygodniach od narodzenia można zacząć podawać siano, po trzech, czterech gnieciony owies. Najczęściej w wieku sześciu miesięcy następuje odsadzenie żrebięcia i wtedy zwierzę powinno być przystosowane do samodzielnego pobierania pokarmu.
Konie sportowe
Konie sportowe niewątpliwie wymagają ściśle określonych dawek pokarmowych i doboru paszy, bowiem od tego zależą ich wyniki. W diecie tej należy ograniczyć białko na rzecz zwiększonej energii. Najlepszymi paszami więc są ziarna zbóż, kukurydza, no i oczywiście znakomite siano.
Mesz
Jest to pasza doskonała dla wszystkich grup koni. Jej składniki poddawane są wymieszaniu, a następnie pażeniu. Podawana jest dwa, trzy razy w tygodni ze względu na wysoki koszt jej sporządzenia.

Oto jej skład: 1kg owsa, 0.5kg otrąb pszennych, 200g siemienia lnianego, 20gr soli kuchennej, 0.5 kg suszu z traw. Komponenty mieszanki można zmieniać dodając np.: płatki kukurydziane.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Autor Wiadomość
PaulinAEmiliA
Administrator



Dołączył: 29 Mar 2007
Posty: 50
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Post Wysłany: Czw 10:46, 29 Mar 2007    Temat postu: Pojenie koni

Zasady pojenia koni

Koń potrzebuje stosunkowo dużych ilości wody do trawienia i przemiany materii. Ilość ta zależy od zawartości suchej masy w dawce pokarmowej. Można przyjąć, że koń pobiera ma l kg spożytej suchej masy 2—3 l wody. W jednakowych warunkach młode zwierzęta potrzebują więcej wody na jednostkę masy ciała niż zwierzęta dorosłe. Źrebięta piją 2—4 razy więcej wody w stosunku do wagi ciała od sztuk dorosłych. Dlatego też źrebiętom również w okresie ssania należy zapewnić dostęp do wody od pierwszych dni życia.
Odsadki zależnie od rasy i masy ciała potrzebują 4,5—8 l wody na dobę, roczniaki 12—30 l, dwulatki 16—35 l, trzylatki 30—40 l. Bezpośrednim skutkiem ograniczenia dawki wody jest, zmniejszenie spożycia i wykorzystania paszy, a przez to zahamowanie wzrostu.
Zapotrzebowanie wody przez konia roboczego zależy od wielu czynników, przeciętnie można przyjąć, iż wynosi ono podczas pracy średniej 7—13 l. na 100 kg m.c. konia, a w pracy ciężkiej 8—15 l. Zwłaszcza dużo wody potrzebują klacze karmiące — około 10 l na 100 kg m.c.
Konie sportowe ‘należy poić do woli, lecz na 2—3 godziny przed gonitwą lub konkursem, ponieważ pobrana woda stanowi dodatkowy balast, a poza tym nagromadzona w jelicie ślepym działa w sposób mechaniczny na przeponę.
W czasie pracy należy poić konie na pół godziny przed jej zakończeniem, a także w miarę możności przed każdorazowym karmieniem. Co prawda woda nie rozcieńcza pobranej karmy, przepływa bowiem przy ściance żołądka,, jednak znane są wypadki, kiedy po nakarmieniu koma owsem, jęczmieniem, bobikiem, żytem wcześniejsze niż po 1,5 godz. pojenie spowodowało morzysko. Niebezpieczne jest również pojenie zimną wodą koni zgrzanych i przemęczonych, może to bowiem być przyczyną ochwatu. Bardzo ważne jest zapewnienie zwierzętom wody pitnej o odpowiedniej temperaturze, tj. 10—12°C dla koni dorosłych i ok. 16°C dla źrebiąt, oczywiście z uwzględnieniem temperatury zewnętrznej. Konie chętniej piją wodę nieco chłodniejszą niż bydło. Jednak zbyt zimna woda może wywołać morzysko, u klaczy poronienie, a u młodzieży reumatyzm. Jednocześnie zwierzęta zmuszone są w tym przypadku do zużywania znacznej ilości ciepła z organizmu na ogrzanie tej wody do temperatury ciała.
Konie należy zawsze poić wodą świeżą. Przyjemny smak i orzeźwiające działanie wody zależy od ilości rozpuszczonych w niej soli mineralnych i pochłoniętych przez .nią gazów. Wodę miękką, ubogą w sole mineralne konie piją niechętnie. Woda dla koni dorosłych, jak i dla źrebiąt powinna mieć ogólną twardość około 10 stopni, z dopuszczalną górną granicą do 15 — dla koni dorosłych i do 12 stopni — dla źrebiąt i młodzieży. Woda deszczowa jest do pojenia nieodpowiednia, ponieważ brak w niej wszelkich substancji mineralnych. Również, jak podaje Olbrycht (1955), woda zbyt twarda, zawierająca dużo składników mineralnych, nie jest odpowiednia dla koni w treningu.
Z drugiej strony w centrum treningu koni wyścigowych w Newmarket i Kentacky. gdzie woda jest mocno wapienna, poi się komie wodą na pół zmieszaną z deszczówką, a niektórzy trenerzy poją tylko deszczówką. Sławny trener angielski Persse (1940) twierdzi, że gdy zmieniono deszczówkę ma wodę wodociągową lub ze studni, pogorszył się wygląd koni i postępy w treningu. Natomiast po powrocie do pojenia deszczówką konie poprawiły się w ciągu tygodnia, i to bardzo znacznie. Z tego faktu nie należy jednak wnioskować, że pojenie deszczówką jest wskazane wszędzie; można stosować tylko tam, gdzie woda jest zbyt twarda. Wody opadowe zawierają znaczne ilości gazów, zwłaszcza azotu, tlenu i dwutlenku węgla, który nadaje wodzie odczyn kwaśny, co pozbawia ją właściwego smaku.
Konie są bardzo wrażliwe na smak wody i jej zapach, nawet wtedy, gdy są bardzo spragnione.
Do chwili obecnej mię opracowano specjalnych norm zoohigienicznych wody pitnej. Woda przeznaczona do pojenia zwierząt swą jakością nie może odbiegać od ogólnie przyjętych norm dla wody przeznaczonej dla ludzi.
Woda do picia powinna być przezroczysta, bez zapachu i smaku oraz dostatecznie miękka,, nie może zawierać substancji trujących, a zawartość substancji szkodliwych dla zdrowia nie może przekraczać dopuszczalnych ilości. Nie może być zanieczyszczona ściekami, zawierać drobnoustrojów chorobotwórczych, pasożytów i ich form rozwojowych, zawartość drobnoustrojów powinna być ograniczona. Jakość wody w sensie sanitarno-higienicznym zależy nie tylko od pochodzenia, lecz i od jakości zbiorników i źródeł wody, od obudowania i ich konserwacji, od urządzeń czerpalnych oraz od jakości poideł i sposobu pojenia. Ocenę wody przeprowadza się na podstawie opisu miejsca pobrania oraz wyników badań laboratoryjnych.
Według Erysmana woda pitna powinna odpowiadać następującym warunkom: sucha pozostałość po odparowaniu poniżej 500 mg/l, w tym tlenku wapnia (CaO) i tlenku magnezu (MgO) łącznie — poniżej 200 mg/l, MgO nie więcej niż 50 mg/l, chloru poniżej 30 mg/l, siarczanów w przeliczeniu na kwas siarkowy poniżej 80 mg/l, azotanów w przeliczeniu na kwas azotowy poniżej 40 mg/l, azotynów i amoniaku najwyżej ślady. Utlenialność 3 mg O3 na litr, twardość ogólna w stopniach poniżej 20.
Woda do picia nie powinna zawierać: ołowiu, miedzi, arsenu — można jednak uznać za zdatną do picia wodę, jeżeli zawiera: ołowiu najwyżej 0,05 mg/l, fluoru l mg/l, miedzi do 3 mg/l, cynku 5 mg/l, związków fenolowych w przeliczeniu na czysty fenol — najwyżej 0,001 mg/l, chloru czynnego (woda wodociągowa) — nie więcej niż 0,1 mg/l. Wody ubogie w jod zawierają go l mg/l, a bogate — powyżej 10 mg/l. W wodach górskich Jodu się nie stwierdza. Twardość wody oznacza się bądź w stopniach, bądź w miligramorównoważinikach (milivale) Jonów wapnia i magnezu w litrze wody. W Polsce obowiązują stopnie niemieckie (10 mg CaO na litr) czyli 0,3566 mval. Woda o stopniu twardości: 0,5, czyli O—1,78 mval — jest b. miękka; 5—10 (1,78—3,57 mval) — miękka; 10—15 (3,57—5,35 mval) — średnio twarda, 15—20 (5,35—71,3 mval) — dość twarda; 20—30 (7,13—10,7 mval) — twarda i powyżej 30 stopni — bardzo twarda.
W badaniach bakteriologicznych wody pitnej specjalną uwagę zwraca się na oznaczenie ilości drobnoustrojów z grupy pałeczki okrężnicy (Bacterium coli), które przyjęto za wskaźnik zanieczyszczenia wody. Miano (indeks) coli jest to najmniejsza (wyrażona w mililitrach) objętość wody, w której stwierdza się jeszcze pałeczkę okrężnicy. Polskie przepisy sanitarne dopuszczają w wodzie pobieranej ze studni m. coli == == 10, a w wodzie dostarczanej centralnym wodociągiem m. coli == 50, dobra woda pitna powinna mieć m. coli równe 100.
Rączkiewicz i Budzyński (1975) przeprowadzili badania dotyczące zmian jakościowych wody zachodzących w poidłach indywidualnych i grupowych koni w stajni w okresie zimowym. Stwierdzono zmiany poszczególnych wskaźników fizykochemicznych i bakteriologicznych wody w miarę upływu czasu. Np. amoniak w badanej wodzie wodociągowej nie został stwierdzony, wykryto go jednak natychmiast po napełnieniu poidła w ilości 0,7 mg/l i obserwowano systematyczny wzrost do 1,3 mg/l po l godz.; 2,7 mg/l po 6 godz. i do 5,5 mg/l po 24 godzinach. Wartości te znacznie przekraczają dopuszczalne stężenie amoniaku w wodzie. Także ilość flory bakteryjnej w wodzie przetrzymywanej w poidłach przekraczała znacznie dopuszczalne normy. Znacznym zmianom ulegało także miano coli,
Z przeprowadzonych badań wynika, iż możliwe jest przetrzymywanie wody w stajni nawet w ciągu 24 godzin w wiadrach, jednak powinny one być szczelnie przykryte. W innym przypadku wydaje się, że lepiej Jest poić konie wodą nieco zimniejszą, ale zupełnie świeżą i czystą niż odstaną (cieplejszą), która łatwo może być zanieczyszczona.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Autor Wiadomość
PaulinAEmiliA
Administrator



Dołączył: 29 Mar 2007
Posty: 50
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Post Wysłany: Czw 10:47, 29 Mar 2007    Temat postu: Choroby spowodowane niewłaściwym żywieniem

Choroby koni powodowane przez nieodpowiednie żywienie

Morzyska, czyli kolki, stanowi około 30 przypadków o zbliżonej etiologii. W początkowej fazie zwierzę jest zaniepokojone, zaczyna grzebać nogami, następnie występują silniejsze bóle, przy których koń pokłada się i wstaje na przemian, w ostatniej fazie choroby zwierzę odczuwa bóle o charakterze napadowym i ciągłym, tarza się wydaje dziwne dźwięki siada na zadzie.
Przyczyny:
-wewnątrzustrojowe: wynikają z błędów anatomicznych, długiej krezki jelitowej, nowotworów, wad uzębienia, łykawości.
-zewnątrzustrojowe: nieodpowiednie żywienie, zbyt obwite, popsute, zatrute grzybami, pleśniami, zbyt wilgotne, zapiaszczona pasza, przegłodzenia zwierzęcia, podanie zbyt zimnej wody.
Ostry nieżyt żołądka: pierwszym objawem jest brak apetytu, osowiałość zwierzęcia, zmiany w zachowaniu, następnie występują biegunki lub zaparcia.
Przewlekły nieżyt żołądka: Zauważalne staje się wychudzenia zwierzęcia, znaczny spadek sił i apetytu, wzmożona potliwość.
Ostre rozszerzenie żołądka: wyraźne bóle, potliwość, zaburzenia krążenia, ratunkiem okazuje się usunięcie gazów i sfermentowanej treści z żołądka.
Przewlekłe rozszerzenie żołądka: zwiększenie objętości jamy brzusznej, wyraźne duszności.
Wzdęcie jelit: powodowane przez dużą ilość gazów zgromadzoną w jelitach i zachodzącą tam nadmierną fermentacją.
Zatkanie jelit: zatrzymanie odwodnionego kału i zamknięcie światła jelita.
Zaczopowanie jelit: zamknięcie światła jelita przez niestrawione ciała obce, sierść, rośliny, kamienie jelitowe.
Zapiaszczenie: dostanie się do przewodu pokarmowego dużej ilości piasku, z paszą lub wodą, apetyt konia ulega zwiększeniu, także znacznie wzrasta jego masa ciała.
Wszystkie wyżej opisane przypadki należy bezwzględnie skonsultować z lekarzem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Futrzaki Strona Główna -> O koniach ogólnie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Design by ArthurStyle
Regulamin